Word Dosyasında Kaynakça Nasıl Yapılır ?

Simge

New member
Word Dosyasında Kaynakça Nasıl Yapılır? Farklı Yaklaşımlar Üzerine Samimi Bir Tartışma

Selam dostlar,

Bugün hepimizin az ya da çok uğraştığı ama nedense hâlâ “tam çözemedim” dediği bir konuyu açmak istedim: Word’de kaynakça hazırlamak. Akademik bir ödev, makale ya da tez yazarken bu konuya takılmayan yoktur sanırım. Ben de farklı yöntemleri denedim, internette yüzlerce öneri okudum ama herkesin tarzı farklı. Kimi “Word’ün kendi kaynakça sistemini kullanın” diyor, kimi “manuel girin, güvenin kaleminizin gücüne” diyor. Hadi gelin, bu konuyu hem teknik hem de biraz toplumsal açıdan ele alalım.

---

1. Word’ün Otomatik Kaynakça Sistemi: Teknolojiye Güvenenlerin Yaklaşımı

Microsoft Word’ün içinde bulunan kaynakça yönetim aracı, özellikle akademik çalışmalarda hayat kurtarıcı. “Başvurular” sekmesinden girip, “Kaynakça Yönetimi” kısmına birkaç tıklamayla APA, MLA, Chicago gibi formatlarda otomatik bir kaynakça oluşturabiliyorsunuz. Kaynak türünü (kitap, makale, web sitesi vb.) seçiyorsunuz, yazar, yıl, başlık gibi bilgileri dolduruyorsunuz, Word sizin yerinize düzenliyor.

Bu yöntemin savunucuları genelde objektif ve veri odaklı kişiler oluyor. Özellikle erkek kullanıcıların çoğu bu sistemin verimliliğini övüyor. “Neden manuel uğraşayım ki, zaten yazılım bunu benden iyi yapıyor?” diyenlerin sayısı oldukça fazla.

Bunun mantığı şu: teknoloji, tekrar eden işleri otomatikleştirmek için var. Eğer Word bu işi doğru yapabiliyorsa, vakit kaybetmeden sistemin sunduğu kolaylıktan faydalanmak gerek.

Ancak burada bir eleştiri de geliyor: bazı akademisyenler Word’ün kaynak biçimlendirmesinin “yüzeysel” olduğunu, detaylı kontrol yapılmazsa format hataları verebileceğini söylüyor. Özellikle tez formatlarında kurumların istediği küçük farkları Word bazen karşılayamıyor.

Peki sizce, bir akademik çalışmada otomasyona güvenmek ne kadar doğru? El emeğinin yeri yok mu?

---

2. Manuel Kaynakça Hazırlamak: Kontrol Sevenlerin Tercihi

Diğer tarafta, “Her şeyi kendim yaparım” diyenler var. Word’ün otomatik sistemine güvenmek yerine, kaynakçayı manuel biçimlendiren, satır aralıklarından paragraf girintisine kadar kendisi ayarlayan kullanıcılar… Bu yaklaşım genellikle daha duygusal ve detaycı bir tutumdan kaynaklanıyor.

Bazı kadın akademisyenlerin ve yazarların bu yöntemi tercih ettiğini görüyoruz. Çünkü kaynakça onlar için sadece teknik bir gereklilik değil, emeğin bir parçası. Her satırda, araştırmanın ruhuna uygun bir düzen kurmak istiyorlar.

Bu yaklaşımın avantajı, kontrolün tamamen sizde olması. Kurumunuz APA’nın değil de “APA benzeri ama farklı” bir biçim istiyorsa, manuel düzenleme size esneklik sağlar.

Dezavantajı ise zaman kaybı. Kaynak sayısı 50’yi geçince, bir harf hatasında tüm sıralama bozulabiliyor. Ayrıca Word’ün otomatik güncelleme özelliği olmadığından, yeni bir kaynak eklediğinizde listeyi baştan düzenlemeniz gerekebiliyor.

Ama şöyle düşünelim: Kaynakça sadece bir liste midir, yoksa bir yazarın akademik dünyayla kurduğu bağın göstergesi mi? Bu soruyu özellikle duygusal yaklaşıma sahip olanlar çok önemsiyor.

---

3. Karma Yöntem: Otomatikle Başla, Manuel Rötuşla Bitir

Benim de son dönemde en çok kullandığım yöntem bu. Önce Word’ün otomatik sistemini kullanarak bir iskelet oluşturuyorum, ardından detaylara girip manuel olarak dokunuşlar yapıyorum. Örneğin, yazar soyadlarını büyük harfe çeviriyor, noktalama işaretlerini kendi kurumumun yönergesine göre düzeltiyorum.

Bu yöntemi benimseyen kullanıcılar genelde “denge”yi sevenler. Ne tamamen duygusal, ne de tamamen mekanik…

Erkeklerin çoğu burada “pratiklik” vurgusu yaparken, kadınlar “biçimsel estetik” kısmına odaklanıyor. İlginçtir, forumlarda bu konudaki tartışmalar da ikiye ayrılıyor:

- “Word yapsın, ben uğraşmam.”

- “Program yapsa bile ben elden geçirmeden rahat etmem.”

Peki siz hangi taraftasınız? Hatalı ama hızlı bir kaynakça mı, yoksa kusursuz ama zaman alan bir emek mi?

---

4. Toplumsal ve Psikolojik Açıdan Kaynakça Yaklaşımı

İşin teknik kısmını geçelim, biraz da arka plandaki düşünce yapısına bakalım.

Erkeklerin genelde sistematik, hızlı ve sonuç odaklı olması, kaynakça oluşturma biçimlerine de yansıyor. Onlar için önemli olan “sonucun doğruluğu” ve “vaktin verimli kullanılması”. Word’ün otomatik sistemi bu beklentiye tam olarak hizmet ediyor.

Kadınlar ise genellikle “okuyucuya sunum” ve “çalışmanın bütünlüğü” açısından düşünüyorlar. Bir kaynağın yanlış yazılması sadece teknik bir hata değil, saygısızlık olarak da görülebiliyor. Bu yüzden kaynakça onlar için bir detay değil, eserin karakterinin bir yansıması.

Bu farkı forumlarda çok net görmek mümkün. Erkek kullanıcılar, birbirine “şu eklentiyi dene”, “APA formatı için bu makroyu kullan” gibi teknik öneriler verirken, kadın kullanıcılar genellikle “düzeni güzel olmuş mu?”, “okuyucuya güven veriyor mu?” gibi estetik ve iletişim temelli yorumlar yapıyor.

Bu çeşitlilik bence forumları zenginleştiriyor. Çünkü bilgi üretimi sadece veriye değil, yaklaşıma da dayanıyor.

---

5. Akademik Ciddiyet mi, Yaratıcı Özgürlük mü?

Kaynakça konusu biraz da akademik kültürün yansıması. Bazıları “kaynakça kutsaldır” diyerek her virgülün yerini kontrol ediyor. Bazılarıysa “önemli olan içeriktir, biçim ikinci planda” diyerek biçimsel kuralları fazla ciddiye almıyor.

Bu noktada, erkek kullanıcılar sıklıkla “kurallar sistemin gereğidir” derken, kadın kullanıcılar “kurallar anlam üretimine engel olmamalı” görüşünü savunuyor.

İki bakış da aslında haklı. Akademik dünyada hem düzen hem de yaratıcılık gerekiyor. Ama belki de en doğru yöntem, kuralları bilip bilinçli bir şekilde esnetmek.

Belki de asıl mesele, “kaynakça”nın kendisi değil; bizlerin bilgiye ve emeğe nasıl baktığımızla ilgili.

---

6. Tartışmayı Büyütelim: Sizin Yönteminiz Ne?

Şimdi merak ediyorum: siz Word’de kaynakçanızı nasıl hazırlıyorsunuz?

- Otomatik sistem mi, manuel düzen mi, yoksa ikisinin karışımı mı?

- Kaynakça sizin için sadece bir zorunluluk mu, yoksa emeğinizi yansıtan bir alan mı?

- Kadın-erkek bakış açısı farklarını siz de gözlemliyor musunuz, yoksa bu fark artık kapanıyor mu?

Bu başlık altında farklı yöntemleri, püf noktalarını ve belki de küçük “Word hilelerini” paylaşabiliriz.

Sonuçta her kaynakça, bir düşünce tarzını temsil eder. Kimimiz veriye, kimimiz biçime, kimimiz duygusal bütünlüğe önem veririz ama nihayetinde hepimiz bilginin izini süren insanlarız.

Haydi forumdaşlar, söz sizde:

Sizce “mükemmel kaynakça” diye bir şey var mı, yoksa her kaynakça yazanın karakterini mi taşır?