Startup Mantra: Gençlerin doğru kariyer yolunu seçmelerine yardımcı olmak

hulya

New member
Pratima Sheorey, PhD, Symbiosis International (sözde üniversite) tarafından yönetilen enstitülerden birinde direktördü ve aile hayatı bu araştırmanın muhtemelen veremeyeceği en büyük dersi verdiğinde öğrencilerin istihdam edilebilirliğini araştırmanın ortasındaydı.

eVyaas Learning Private Limited'in Kurucusu Pratima Sheorey, öğrencilerin güçlü yönlerine göre bilinçli kararlar almalarına ve doğru kariyer yolunu seçmelerine yardımcı olmak için profesör olarak başarılı işinden ayrılıyor. (HT)

“Oğlum 2017'den 2018'e kadar 12. sınıfa gitti ve oldukça zeki bir öğrenciydi. 10. sınıftan %90 almıştı ve mühendislik dersleri için Ortak Giriş Sınavına (JEE) girmeyi planlıyordu. Ancak aynı yılın Ekim ayında yaptığı ön sınav bizi büyük bir şoka uğrattı! Kurul sınavında %90 puan alan bu öğrenci matematikten sadece üç puan aldı!!! Ve kimyada 100 üzerinden dokuzu! İnanılmazdı!”

Pratima araştırmasını bir süreliğine bir kenara bıraktı ve tüm enerjisini oğlunun açıklanamaz kötü performansına odaklandı.

“Şoku zihinsel olarak atlattıktan sonra oğlumu psikoloğa muayene ettirdim. Ona neye en uygun olduğunu sormanın yanı sıra IQ'sunu da test ettirdim. Mimarlık, şehir planlama ve benzeri mesleklerde daha iyi olacağı ortaya çıktı. Mühendislik ve tıp kesinlikle ona göre değildi. Sorunu anladık ve oğlumun vites değiştirmesini ve kariyer yolunu değiştirmesini sağladık. JEE (Mimarlık) sınavlarına girdi ve başarıyla geçti! Burs aldı ve şu anda Kanada'da çalışıyor. Üstelik yaptığı işten de memnun!”

Kişisel hikayesi mutlu bir şekilde sona erdi. Ancak yirmi yılı aşkın bir süredir öğrencilerle çalışan bir uzman olarak, kişinin tercihleri, becerileri ve kariyer seçimi arasındaki uyumsuzluğun, zamanını araştırmaya ayırmasının nedenlerinden biri olabileceğini fark etti.

Pratima, 2021'de kariyer ve eğitim fırsatlarıyla ilgili tavsiye ve rehberlik için tek adresli bir mağaza olan eVyaas Learning Private Limited'i kurdu.

“Kişisel tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak öğrencinin kişiliğini, ilgi ve yeteneğini test edecek ve kariyer kararı vermesini sağlayacak bir ölçek geliştirdim. Bu üçünü üçgenleyerek öğrencileri test etmek için bir araç geliştirdim” dedi.

Sonra Kovid Hindistan'ı vurdu.

“Sonra düşündüm ki, çalışmamı yayınlamak yerine neden pazarlamıyorum?”

İlk aşama

“2022 yılında işimden ayrıldım. Bu benim için büyük bir inanç sıçramasıydı. Ailemizde hiç kimse iş hayatında olmamıştı. Şu ana kadar iş yerinde etkili bir pozisyona sahip oldum ve başarılı oldum ama bu sorunu görmezden gelemedim. Harika bir işin getirdiği tüm avantajlara rağmen, tatminin finansal güvenlik, konum vb.'den daha önemli olduğu bir noktada olduğuma inanıyorum” dedi.

Pratima'nın anladığı dört şeydi.

“Ülkemizde kariyer ve iş ortamı dört tema üzerinden şekilleniyor. Birincisi, gençler arasında kaygı ve depresyon artıyor. Ülkemizin gençleri akademik olarak iyi performans göstermeleri, güvenli bir iş bulmaları ve toplumsal beklentileri karşılamaları konusunda büyük bir baskı altındadır. Bu durum gençlerimizde büyük bir stres ve kaygıya neden oluyor. UNICEF raporuna göre 14-25 yaş arasındaki kişilerin yüzde 14'ünün gelecekleriyle ilgili ciddi kaygıları var.

“İkincisi işin değişen doğası. Dünya Ekonomik Forumu'na göre günümüz öğrencilerinin %85'i henüz var olmayan işlerde çalışacak. Bu istatistik, yapay zeka, otomasyon ve dijital dönüşüm gibi teknolojik yeniliklerin etkisiyle işgücü piyasasındaki hızlı değişimin hızını yansıtıyor. Bu ilerlemeler yeni fırsatların kapısını açarken aynı zamanda öğrencilerin gelecekteki kariyerlerini hayal etmelerini de zorlaştırıyor. Önceki nesillerin güvendiği geleneksel kariyer yolları geçerliliğini yitiriyor ve benzeri görülmemiş bir hızla yeni roller ortaya çıkıyor. Bu dinamik ortam gençlerin kariyerlerini etkili bir şekilde planlamalarını zorlaştırıyor. Sürekli olarak uyum sağlamalı ve yeni beceriler öğrenmelisiniz; bu, uygun bir rehberlik olmadan bunaltıcı olabilir.

“Bu daha sonra ciddi zihinsel sağlık etkileri olan bir Catch-22 durumu yaratıyor. Gelecekteki kariyerlerine ilişkin belirsizlik ve sürekli uyum sağlama baskısı, gençlerde kaygının, depresyonun ve genel memnuniyetsizliğin artmasına neden oluyor. Kalıcı kaygı ve depresyon bilişsel işlevi, akademik performansı ve genel refahı etkileyebilir. Ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele eden öğrencilerin eğitimsel uğraşlarına tam olarak katılma olasılıkları daha düşüktür, bu da potansiyel olarak akademik performansın düşmesine ve dolayısıyla daha az kariyer fırsatına yol açar. Bu, gençlerin zihinsel sağlıklarından ödün vermeden kariyer yollarını yönetebilmelerini sağlamak için erken müdahalenin ve sürekli desteğin önemini vurgulamaktadır.

“Kariyer güvensizliğinin sonuçları bireysel ruh sağlığının ötesinde daha geniş ekonomiye kadar uzanıyor. Milyonlarca öğrenci, tavsiye ve destek eksikliği nedeniyle kariyerlerini tamamlayamıyor, bu da üretkenlik ve inovasyon potansiyeli kaybına yol açıyor. Yetenekli insanlar kariyer kaygısı ve depresyon nedeniyle etkili bir şekilde katkıda bulunamadığında ekonomi zarar görüyor.

“Geleceğinden emin olmayan bir iş gücü daha az motive, daha az bağlı ve üretkendir. Bu bağlılık eksikliği, daha yüksek devir oranlarına, daha düşük iş tatminine ve daha düşük inovasyona yol açabilir. “Hindistan gibi büyüyen bir genç nüfusa sahip bir ülkede, genç yeteneklerin potansiyelinden yararlanmak ekonomik büyüme ve kalkınma için hayati önem taşıyor” dedi.

Çözüm

Durumu anlayan Pratima, çözümün öğrencilere kariyerleri için daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmak için danışmanlık yapmakta yattığını hissetti.

“Psikolojik olarak bu danışmanlığın unsurları genç bir öğrencinin kişiliği, ilgi alanları ve yetenekleriydi. Her ne kadar birçok öğrenciye (5.000'in üzerinde) danışmanlık yapmış olsam da, bu yöntemin beni ancak bir yere kadar götüreceğini biliyordum. Bana yardım edecek teknolojiye ihtiyacım vardı” dedi.

Neyse ki internet erişimi yaygın, geniş ve derindi.

“Hindistan'daki gençlerin yüzde 75'inden fazlasının internet erişimi var ve bunların yaklaşık yüzde 68'i Hindistan'ın kırsal kesimlerinde yaşıyor. Çok uzaklara ulaşmak ve öğrencilerimize yardımcı olmak için bir uygulama geliştirmem, web tabanlı uygulamalara ve danışmanlara sahip olmam gerektiğini biliyordum.”

Bunu başarmak için Pratima, yazılım geliştiricilerden, UX/UI tasarımcılarından, kariyer danışmanlarından ve ruh sağlığı uzmanlarından oluşan bir ekip kiraladı.

“Amacımız, bilimsel olarak doğrulanmış değerlendirmeleri kişiselleştirilmiş kariyer tavsiyeleriyle birleştiren kusursuz ve kullanıcı dostu bir platform yaratmaktı. Kullanıcı deneyimini sürekli olarak geliştirmek için veri analitiğini ve yapay zeka (yapay zeka) yeteneklerini entegre ettik” dedi.

İle ₹25 lakh yatırımla çekirdek platform hazırdı.

“MVP'mizi (Minimum Uygulanabilir Ürün) 1.000 öğrenci ve 150'den fazla öğretmen, müdür ve veliyle test ettik. 2023 yılında da bu geri bildirimler doğrultusunda geliştirdiğimiz ürünümüz hazır hale geldi” dedi.

Pazara varmak için

İki aşamalı bir GTM (Pazara Git) stratejisi geliştirdik. Bunlardan biri okullar, kolejler ve STK'larla ortaklıklar kurmaktı. Kariyer rehberliği ve istihdam edilebilirlik hizmetlerini müfredatlarına entegre etmek için eğitim kurumlarıyla birlikte çalıştık. Yeterince temsil edilmeyen topluluklara ulaşmak için STK'lar ve sosyal kuruluşlarla da çalıştık.

İkinci seçenek ise dijital pazarlama yoluyla doğrudan tüketiciye (D2C) ulaşmaktı. Öğrencileri ve velileri platformumuza çekmek için sosyal medya platformlarında kampanyalar yürüttük ve ücretsiz web seminerleri, blog içerikleri ve kariyer tavsiyesi oturumları sunduk. Bu, güven ve bağlılık oluşturmamıza yardımcı oldu.

e-Vyaas Ücretleri ₹30 dakikalık kişisel danışmanlık oturumuyla birlikte kariyer değerlendirmesi için 1.799.

“Okullar ve kolejler gibi toplu alıcılar için toplam yorum sayısına bağlı olarak %10-20 indirim sunuyoruz” dedi.

Yol haritası

Pratima, ticari olarak yalnızca “altı ay önce” tamamen açıldığını söylüyor. “Şu ana kadar cirosu oldu” ₹10,3 lakh” dedi. Ve şu ana kadar elde edilen erişim oldukça övgüye değerdi.

“Şu ana kadar 20.000'den fazla gence ulaştık, kuruluşundan bu yana 9.000'den fazla değerlendirme gerçekleştirdik ve Ordu Devlet Okulları, Dastur Okul Grubu, Fr Agnel Vidyankur Lisesi, Sinhgad gibi çeşitli okullarda 37'den fazla açık kariyer danışmanlığı oturumu gerçekleştirdik. Okul Grubu vb. Ayrıca Thermax Vakfı, Lok Bharti Eğitim Topluluğu ve diğerleri gibi çeşitli sosyal kuruluşlar için 800'den fazla uzmanlaşmış çok dilli kariyer değerlendirmesi (Hintçe, İngilizce, Marathi, Gujarati, Tamil ve Telugu) gerçekleştirdik. Şu anda DesignTech Systems Ltd ile, Yeni Öğrenciler için İstihdam Oranı (EmpQ-Fresher) adı verilen bir değerlendirme yoluyla istihdam öncesi tarama için çalışıyoruz ve onlarla 1.000'den fazla değerlendirme gerçekleştirdik” dedi.

Kişisel bir krizden etkilenen bir araştırma çalışması olarak başladı ve sonuçta öğrencilerin ve genç profesyonellerin daha iyi bir kariyer yolu seçmelerine yardımcı oldu. Teknoloji, zaman, para ve emek rol oynarken, e-Vyaas'ın temelinde insanların daha üretken ve mutlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olma arzusu yer alıyor.