PC formatı nasıl atılır ?

Ilay

New member
[PC Formatı Atmak: Bir Bilgisayarın İntiharına Tanık Olmak]

Bugün size anlatacağım şey, herkesin en korkulu rüyası, bazılarının ise vazgeçilmez geleneklerinden biri: "PC formatı atmak." Evet, doğru duydunuz, bilgisayarınıza format atmak, adeta bir sistemin doğum ve ölüm döngüsüne tanıklık etmek gibi bir şey. Ancak bu yazıyı okuduktan sonra, format atmanın aslında nasıl eğlenceli bir deneyim olabileceğini keşfedeceksiniz. Hem de hiçbir şekilde bilgisayarınızı bir tuhaf robot gibi hissettirmeden!

Ama önce şunu itiraf etmem gerek: Bilgisayarınızın "beterin beterini" görmek, yani o çok sevdiğiniz ama bir türlü “geri dönülmez hata”ları yapmayı başarabilen o eski Windows'unu silip, yeniden başlatmak… Evet, bazıları için bu, nihai çözüm! O yüzden, PC formatı atma sürecine girmeden önce, bilgisayarınızın birkaç dakika "hayat ve ölüm" arasında bir yerde olacak. O yüzden moralinizi bozmayın, çünkü her şey yoluna girecek... sonunda!

[PC Formatına Girmeden Önce: Karar Verme Anı]

PC’nizi format atmaya karar verdiğiniz an, adeta bir ilişkiyi bitirme anına benzer. İster istemez biraz dramatize ediyorum ama gerçekten de öyle! Bu, bir anlamda "yeni bir başlangıç" yapma kararıdır. Erkekler, bu tür bir karar alırken genellikle çözüm odaklı düşünürler: "Yapacağım, bunu başarmalıyım, çünkü bilgisayarım yeniden uçacak!" derler. Plan yaparlar, sırasıyla format atma adımlarını belirlerler. O kadar stratejiktirler ki, hangi tuşa basacaklarını bilmeden başlamazlar!

Öte yandan, kadınlar genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşımla bu kararı alabilirler. “Bunu yapmadan önce her şeyi yedeklemeliyim, çünkü kaybetmek istemediğim dosyalar var,” diye düşünürler. Bir bakıma bilgisayarla kurdukları ilişkiyi sonlandırmadan önce, tüm duygusal bağlarını kontrol ederler. Yani, hem stratejik adımlar atmak hem de duygusal bağları korumak gerek!

[PC Formatına Nasıl Başlanır? Adım Adım "Ölümden Sonraki Hayat"]

Adım 1: Veri Yedeklemesi – Bir Sonraki Hayat İçin Hazırlık

Her şeyden önce, format atmadan önce yapılması gereken en önemli şey, verilerinizi yedeklemektir. Çünkü bir format işlemi sırasında her şey kaybolur. Kayıp sevdiklerinizin, dosyalarınızın ve tüm önemli bilgilerin acısı geriye dönüp sizi bulabilir. Bir erkek, bu konuda pratik olarak hareket eder, “Her şey yedeklendi, tamam, girelim işin içine!” diyerek hemen devam eder. Ancak bir kadın, “Bir saniye, şunu da yedeklemeliyim, bunu da…” diyerek her dosyanın güvenli bir şekilde yedeklendiğinden emin olur. Verilerinizi, Google Drive, USB ya da bir harici hard disk gibi güvenli bir alanlara taşıyın, sonra devam edin.

Adım 2: Format Başlatmak – Sistem Terk Ediyor

Bu aşamaya geldiğinizde, bilgisayarınızın “artık seni sevmiyorum, git” dediği anı yaşayacaksınız. Burada biraz cesur olmanız gerekebilir. Sistem geri yükleme noktasını oluşturduysanız, tek yapmanız gereken: “Bilgisayarımı sıfırlamak istiyorum” yazmak ve Enter tuşuna basmak. Erkekler bu tür teknik kararları verirken, “Bunu yapabilirim” şeklinde düşünürken, kadınlar bu adımdan önce, "Acaba gerçekten mi?" diye bir iki kez sorabilirler. Bu adımı attığınızda, bilgisayar size her şeyi silmeye başlamadan önce size son bir kez sorar: “Gerçekten emin misiniz?” Bu an, çoğu zaman bazı kişiler için “geriye dönüş” noktasını işaret eder, çünkü format atmak, hem başlangıç hem de bir tür sonu simgeler.

Adım 3: İşlem Başlıyor – Bilgisayarınızın "Ölüme" Gidişi

Bu aşama, adeta bir film sahnesi gibi. Tüm veriler silinir ve bilgisayar yeniden başlar. Durum ciddiye biner ve bekleyiş başlar. Bu sürecin uzunluğu bilgisayarınızın hızına ve seçtiğiniz format tipine göre değişebilir. Erkekler bu süreci genellikle “Bittiğinde ne kadar hızlanacak, bakacağım” gibi analitik bir bakış açısıyla takip ederler. Kadınlar ise “Eminim her şey düzgün olacak, sabır…” diyerek, işlem boyunca bir yandan da müziklerini dinlerler ya da sevdiği diziye göz atarlar. Bu kısmın sonucu, sabırla beklemeyi gerektirir, tıpkı bir hayatta kalma mücadelesi gibi.

[PC Format Sonrası: Yeniden Doğuş ve Yeniden Yapılandırma]

Format atma işlemi tamamlandıktan sonra, PC'niz sıfırdan açılır. Her şey bembeyaz, tertemiz. Bir erkek için bu, “Her şey yolunda, şimdi sistemimi hızlandırmak için doğru yazılımları kurmalıyım” anlamına gelir. Burada, stratejik bir şekilde yeniden yapılandırma başlar. Kadınlar ise genellikle "Şimdi bu yeniden kurulum nasıl olacak?" diye düşünüp, hem yazılımlarını hem de dosyalarını düzenlemeye başlarlar. İyi bir format sonrasında, her şey düzenli ve sağlam bir şekilde yerli yerine oturur.

[Efsanevi Son: PC Formatının Gücü]

Ve işte, işin en eğlenceli kısmı: Formatı attıktan sonra bilgisayarınız sanki yeniden doğmuş gibi hızlanır! Her şey pırıl pırıl olur, sanki eski bilgisayarınızı değil de bir hayaletin yerine yeni bir makine almışsınız gibi. Erkekler, “Vay be, bu bilgisayar yeni gibi!” diyerek hemen tüm oyunlarını açarken, kadınlar daha çok “Oh, sonunda çalışıyor!” diyerek, bilgisayarlarının düzenini sağlama yoluna giderler.

Bordro ödemesi, her türlü yazılım güncellemeleri ve özel dosyalar… Her şey hızla eski haline gelir ve PC yeniden kullanılabilir hale gelir. “Borda bir nefes alın, yeni bir hayat başlıyor!” diyebilirsiniz.

[Sonuç: Formatın Duygusal ve Stratejik Yönleri]

Format atmak, sadece bilgisayarınızın içindeki verileri silmek değil, aynı zamanda bir tür başlangıçtır. Hem teknik hem de duygusal bir süreçtir. Erkekler genellikle çözüm odaklı, teknik ve hızlı bir yaklaşım sergilerken, kadınlar, hem duygusal hem de stratejik anlamda her adımı daha dikkatlice düşünürler. Sonuçta her ikisi de başarılı olabilir, çünkü bilgisayarlar, nihayetinde her iki yaklaşımı da kabul eder.

Peki, sizce format atma işlemi, bilgisayarın ömrünü gerçekten uzatır mı, yoksa sadece anlık bir çözüm müdür? Bu süreçten sonra en çok değişen ne oldu?