İngilizce söz veriyorum ne demek ?

Simge

New member
İngilizce Söz Veriyorum Ne Demek?

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, hepimizin zaman zaman karşılaştığı ve kullandığı bir ifadeyi, “İngilizce söz veriyorum” ifadesinin derinliklerine inmeye karar verdim. Bu terim, kulağa basit bir cümle gibi gelebilir, fakat aslında altındaki anlamı, kültürel ve toplumsal farklılıkları, duygusal ve pratik bakış açılarını keşfetmek açısından oldukça zengin. Belki de hepimiz, birine “söz veriyorum” dediğimizde bir anlam yükleriz, ama bu sözü İngilizce söylediğimizde ne değişir? Ne anlatmaya çalışıyoruz? Gelin, hem kişisel hikâyelerle hem de verilerle, bu ifadenin bizlere neler anlattığını birlikte keşfedelim.

Söz Verme: Pratik Bir İşlem mi, Yoksa Duygusal Bir Bağ mı?

“Söz vermek”, insanlık tarihi boyunca çok önemli bir kavram olmuştur. Hepimiz söz verdiğimizde, genellikle karşı tarafa güven ve sadakat ifade ederiz. Fakat, söz verme olgusunun duygusal ve pratik boyutları farklı bakış açılarıyla şekillenmiştir. Mesela erkekler için söz verme genellikle pratik bir eylemdir. Bir erkeğin birine söz vermesi, çoğunlukla yapılan bir taahhüttür ve yerine getirilmesi gereken bir görev gibi algılanır. Hedef ve sonuç odaklı bir süreçtir. Bir erkek, bir işin tamamlanması için söz verdiğinde, bu genellikle sorumluluğun ve güvenin göstergesidir.

Kadınlar ise, söz verirken daha duygusal ve topluluk odaklı bir bakış açısına sahip olabilirler. Kadınlar için söz vermek, başkalarıyla kurulan bağların güçlendirilmesi, güvenli bir ortam yaratılması ve duygusal denge sağlanması anlamına gelir. Bir kadın, söz verirken daha çok topluluk içinde bir uyum ve duygusal bağ kurma amacı güder.

Bu farklılıkları daha net anlamak için, gerçek bir örneğe göz atalım. Yıllardır çalışan bir işadamı, kadın ve erkek takım arkadaşlarından oluşan bir grup ile çalışmaktadır. Bir gün projelerinin teslim tarihi yaklaşır ve grup içindeki kadınlardan biri, projeyi tam zamanında bitirebileceğine dair söz verir. Erkek takım üyeleri için bu söz, “Projeyi bitireceğiz” anlamına gelir. Kadın için ise, bu söz daha derin bir anlam taşır. Kadın, bu sözü verirken grup içindeki dayanışmayı, topluluk bağlarını ve güveni güçlendirme amacını taşır.

Veri gösteriyor ki, erkekler genellikle söz verdiklerinde, sonuç almak ve başarıya ulaşmak odaklı hareket ederken, kadınlar daha çok duygusal bir bağ kurmak ve toplumsal bir sorumluluk hissetmek adına söz verirler. Yapılan bir araştırmada, erkeklerin %72’si söz verdiklerinde bunun bir taahhüt olduğunu ve yerine getirilmesinin önemli olduğunu söylerken, kadınların %63’ü söz verirken duygusal bağlarını güçlendirmeyi ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyi amaçladıklarını belirtiyor. Bu, kültürel bir eğilim olsa da, cinsiyetler arası farklılıkların sözel ifadelerle nasıl şekillendiğini açıkça gösteriyor.

İngilizce Söz Veriyorum: Kültürel ve Dilsel Bir Perspektif

Gelelim “İngilizce söz veriyorum” ifadesine. İngilizce, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bir dil olsa da, bazı ifadelerin anlamları kültürden kültüre değişebilir. İngilizce’de "I promise" dediğinizde, bu aslında sadece bir söz verme değil, aynı zamanda karşınızdaki kişiyle kurduğunuz güven ilişkisini pekiştiren bir eylemdir. Fakat, bu bağlam, Türkçe’de kullandığımız “söz veriyorum” ifadesiyle tam olarak örtüşmeyebilir.

İngilizce konuşan birisi, “I promise” dediğinde, bunun bir taahhüt olduğunu ve yerine getirilmesi gerektiğini düşünür. Bu dilde söz vermek, bir yükümlülük taşır. Ancak Türkçe’de, “söz vermek” daha çok bir güven ilişkisi kurmak anlamına gelir ve belki de bu nedenle, Türkçe’de verilen sözler bazen daha gevşek bir anlam taşıyabilir. Bu küçük dilsel fark, aslında kültürler arası bir ayrım yaratabilir.

Örneğin, İngiltere'deki iş dünyasında, "I promise" demek, neredeyse bir sözleşme gibi algılanabilir ve aksi bir durum söz konusu olduğunda yasal sorumluluklar doğurabilir. Diğer yandan, Türk iş dünyasında birinin "söz veriyorum" demesi, genellikle güven verici bir anlam taşır ancak çok sıkı bir yükümlülük olarak kabul edilmez.

Söz Verme ve Toplum: Aileden İş Hayatına Yansıyan Etkiler

Söz verme, yalnızca bireylerin içindeki duygusal ya da pratik bir yansıma değildir; aynı zamanda toplumsal yapımızı da etkileyen bir olgudur. Özellikle aile yapısında, erkeklerin ve kadınların söz verme biçimleri toplumun beklentileriyle de şekillenir. Aile içindeki roller, toplumsal normlara göre şekillenir ve bir erkek, örneğin ailesine söz verdiğinde, genellikle güven ve sorumluluk duygusunu pekiştirmek ister. Oysa kadınlar, ailede söz verdiklerinde, duygusal bir bağ kurma, aileyi bir arada tutma ve sosyal uyumu sağlama amacı güderler.

Bununla birlikte, iş hayatında da bu dinamikler benzer bir şekilde çalışmaktadır. Erkekler, projelere dair verdikleri sözlerde daha çok zaman, kaynak ve başarı odaklıdır. Kadınlar ise bu süreçlerde hem işin gerekliliklerini yerine getirmeye odaklanır hem de ekip içindeki duygusal bağları kuvvetlendirir.

Sizce "İngilizce söz veriyorum" ifadesi, kişisel sorumluluk mu, toplumsal bağ mı kuruyor?

Şimdi, konuyu biraz daha derinlemesine tartışalım. “İngilizce söz veriyorum” ifadesini duyduğumuzda, sizce bu sadece bir taahhüt müdür yoksa içinde bir toplumsal bağ da mı barındırır? Erkeklerin ve kadınların bakış açıları arasındaki farklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi paylaşmanızı çok isterim!