Basiretsizlik ne demek ?

Emre

New member
Basiretsizlik Ne Demek? Hayatın İçinden Bir Bakış

Herkese selam forumdaşlar,

Hepimizin hayatında zaman zaman dönüp dolaşıp karşılaştığı bir kelime var: basiretsizlik. Çoğumuz duymuşuzdur ama anlamı tam olarak nedir, gündelik hayatta nasıl tezahür eder, hiç düşündünüz mü? İşte bu yazıda biraz veriyle, biraz da hikâyelerle bu kavrama eğilelim istedim. Çünkü bana göre “basiretsizlik” sadece bir sözlük tanımı değil; hayatın tam ortasında, insan ilişkilerinde, iş dünyasında, hatta toplumların kaderinde kendini gösteren bir olgu.

---

Basiretsizlik: Tanım ve Köken

Basiretsizlik, kısaca öngörüsüzlük, doğru karar verme kabiliyetinden yoksun olma anlamına gelir. Basiret kelimesi Arapça kökenlidir ve “görmek, idrak etmek” demektir. Yani basiretli insan, olayları sadece yüzeysel değil, derinlemesine gören ve buna göre davranan kişidir. Bunun tersi, yani basiretsizlik, kör bir noktada ilerlemek gibidir: Riskleri göremez, sonuçları tahmin edemez, çoğu zaman yanlış kararlar alınır.

Verilere baktığımızda, işletmelerin %70’inin başarısızlık nedenleri arasında “yanlış karar verme” faktörünün öne çıktığını görüyoruz. Bu, bireysel hayatta da karşımıza çıkıyor; finansal hatalardan yanlış ilişki seçimlerine kadar birçok olayın merkezinde basiretsizlik bulunuyor.

---

Bir Hikâye: İş Dünyasında Basiretsizlik

2000’li yılların başında büyük bir teknoloji şirketi, internetin önemini küçümseyerek e-ticaret alanına yatırım yapmaktan kaçındı. Rakipleri hızla dijitalleşirken onlar “müşteri hâlâ mağazaya gelir” düşüncesinde kaldı. Sonuç mu? Şirket, birkaç yıl içinde pazar payını kaybetti ve tarihe karıştı.

İşte bu, basiretsizliğin klasik bir örneği: Geleceği görememek, şartları doğru okuyamamak. İş dünyasında basiretsizliğin bedeli genellikle iflas oluyor.

---

Gündelik Hayattan Basiretsizlik Örnekleri

- Maddi Hatalar: İnsanların büyük kısmı ani tüketim kararları yüzünden borç batağına giriyor. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre kredi kartı borçlarının %40’ı “düşünmeden yapılan harcamalar”dan kaynaklanıyor.

- İlişkilerde Öngörüsüzlük: Bazen dost seçiminde ya da evlilikte acele edilip işaretler görmezden geliniyor. Sonrasında “aslında belliydi” cümlesi basiretsizliğin acı bir yansıması oluyor.

- Toplumsal Olaylar: Tarih, basiretsiz liderlerin yanlış adımlarıyla büyük kayıplara sahne oldu. Yanlış politikalar, toplumların geleceğini kararttı.

---

Kadın ve Erkek Perspektifinden Basiretsizlik

Burada biraz toplumsal gözleme de girelim. Çünkü basiretsizlik, herkesin farklı şekilde algıladığı bir kavram.

- Erkekler açısından: Erkekler genelde daha pratik, sonuç odaklı kararlar alır. Bu, hızlı hareket etmeyi sağlarken bazen düşünmeden yapılan hamlelere yol açar. Örneğin; iş kurarken detayları hesaplamadan “gözümü kararttım” demek, basiretsizliğin tipik bir erkek versiyonudur.

- Kadınlar açısından: Kadınlar daha çok duygusal bağları ve topluluk etkisini hesaba katar. Bu da onları daha temkinli yapabilir, ama bazen de çevre baskısıyla yanlış yollara sürüklenebilir. “Ailem istiyor diye yaptım” veya “çevrem öyle dedi” cümleleri, basiretsizliğin topluluk odaklı yüzüdür.

Her iki bakış açısı da kendi içinde değerli ama kontrol edilmediğinde sonuçları ağır olabilir.

---

İnsan Hikâyeleri: Hayatta Basiretsizliğin İzleri

Bir arkadaşım vardı, yüksek maaşlı işini bırakıp plansız şekilde girişimcilik serüvenine atıldı. “Büyük risk almazsam büyüyemem” diyordu. Ancak iş planı, sermaye, müşteri araştırması yoktu. Sonuç, birkaç ayda borç batağı. Yıllarca toparlanmaya çalıştı.

Öte yandan başka bir tanıdığım, evliliğinde eşinin bazı davranışlarını “zamanla değişir” diyerek görmezden geldi. Oysa çevresi uyarıyordu. Birkaç yıl sonra, tahmin edilen sorunlar daha da büyüdü ve boşanmayla sonuçlandı.

Bu iki örnek, basiretsizliğin hem bireysel hem toplumsal ilişkilerde nasıl karşımıza çıktığını gösteriyor.

---

Basiretsizliği Aşmanın Yolları

Peki bu kısır döngüden nasıl çıkılır? İşte birkaç öneri:

1. Veriye Dayalı Karar Verin: Duygulara değil, gerçeklere yaslanın. Araştırma yapın, istatistikleri inceleyin.

2. Danışın: Her şeyi tek başına bilmek zorunda değilsiniz. Güvendiğiniz insanlara danışmak, kör noktaları açığa çıkarır.

3. Uzun Vadeyi Düşünün: O an cazip gelen şey, gelecekte büyük zarar getirebilir.

4. Duygusal Kontrol: Özellikle ilişkilerde, duygularla hareket etmek yerine gözlem yapmayı öğrenmek gerekir.

---

Son Söz ve Tartışmaya Davet

Basiretsizlik, sadece bireysel hayatımızı değil, toplumların geleceğini de şekillendiren güçlü bir kavram. Hepimiz hayatımızın bir noktasında basiretsiz kararlar verdik, belki hâlâ da veriyoruz. Önemli olan, bunlardan ders alabilmek.

Şimdi sözü size bırakıyorum:

- Sizce basiretsizlik hangi alanlarda daha çok görülüyor: iş mi, ilişkiler mi, toplum mu?

- Erkeklerin hızlı karar alma eğilimi mi, kadınların duygusal yönü mü daha çok basiretsizlik doğuruyor?

- Hayatınızda “keşke daha basiretli olsaydım” dediğiniz bir an var mı?

Haydi forumdaşlar, düşüncelerinizi paylaşın; birlikte bu konuyu tartışalım ve belki de birbirimize daha basiretli olmanın yollarını gösterebilelim.