AC motor ile DC motor arasındaki fark nedir ?

Munevver

Global Mod
Global Mod
AC ve DC motorlarn temel farklar

AC ve DC motorlar, cesitli uygulamalar icin kullanlan iki yaygn motor turudur. Her iki motorun da calsma prensibi ayndr, ancak elektriksel ozellikleri arasnda baz farkllklar vardr. AC motorlar, DC motorlarndan daha ucuzdur ve daha yaygndr.

Alternatif Akm (AC) Motorlar

Alternatif akm motorlar, cogu ev ve isyeri uygulamalarnda kullanlan motor turudur. AC motorlar, rotor ve statoru olan bir donen carka sahiptir. Donen cark, rotorun icinde bulunan mknatslar tarafndan cekilir ve dondurulur. Rota, elektrik akmnn yonunu degistirerek, olusan manyetik alann etkisiyle dondurulur. Alternatif akm motorlar, bir miktar zaman icinde gucu ayarlayabilir ve farkl hzlar elde edebilir.

Direkt Akm (DC) Motorlar

Direkt akm motorlar, DC gerilim kaynaklarndan calsan hareketli parcalardr. DC motorlar, rotoru sn veya sarglarla sarl bir carka sahiptir. Isn veya sarglar, rotorun icinde bulunan manyetik alan tarafndan cekilir ve dondurulur. DC motorlar, gucu kesintisiz olarak ayarlayamadgndan, tek bir hzda calsrlar.

AC ve DC motorlarn kullanm alanlar

AC motorlar, ev ve isyeri uygulamalarndan, enerji uretiminden, havaclk ve uzay teknolojisine kadar, cok cesitli alanlarda kullanlmaktadr. DC motorlar ise, robotlar, arabalar, elektronik aletler ve beyaz esyalar gibi cogu elektronik cihazn icinde kullanlmaktadrlar.

AC ve DC motorlarn avantajlar ve dezavantajlar

AC motorlarn avantajlar, kullanmnn kolaylg, dusuk maliyeti ve sabit hz secenekleriyle snrl olmamasdr. AC motorlarn dezavantajlar ise, kontrol edilmesinin zor olmas ve calsma scaklklarnn yuksek olmasdr. DC motorlarn avantajlar, kontrol edilebilmesi ve calsma scaklklarnn dusuk olmasdr. DC motorlarn dezavantajlar ise, sabit hz secenekleri olarak snrl olmas ve kullanmnn pahal olmasdr.